Skip to content
Szakrendelés: 72 536-001 /32716 vagy 72 536-000 /32716 Mobil: +36 30 336 7462 drszakalypeter@gmail.com 7624 Pécs, Ifjúság útja 13. (Jannus Pannonius Klinikai Tömb)

Vércsoport kompatibilis párok között tudjuk elvégezni az élődonoros veseátültetést. Ez a beavatkozás tervezetten végezhető el, a donor és a recipiens számára egyaránt minimalizálható kockázat mellett. A recipiensnek fel kell kerülnie a várólistára még a beavatkozást megelőzően. A donor általános kivizsgálását, és alkalmasságát nefrológus kollégák végzik. A végleges alkalmasságról is nagy tapasztalatú nefrológus mondja ki a végső véleményt. A donor sebész technikai alkalmasságáról egy személyes találkozó alkalmával döntök a képalkotó eljárások (izotóp vizsgálat, CTA) képanyagának birtokában. Az izotóp vizsgálat megmutatja, hogy van-e funkcionális különbség a két vese között. Ez segít eldönteni, hogy melyik oldalt szabad átültetni. Lényeges különbség akár az átültetés ellenjavallatát is eredményezheti. A CTA egy olyan CT vizsgálat, amikor kontrasztanyag adása révén kapunk fontos információkat a vese vérellátásról és vizeletelvezetéséről. A vesén gyakrabban fordulnak elő anatómiai eltérések a többi szervünkhöz képest. Ezek szintén képezhetnek akár ellenjavallatot is.

Klinikánknak több, mint 25 éves tapasztalata van az élődonoros átültetéssel, ill. több, mint 20 éve kézzel asszisztált laparoszkópos műtéttel távolítjuk el az élő donorból a veséket. Ezt a műtéti eljárást munkacsoportunk honosította meg a hazai transzplantációs gyakorlatban. Ezen időszak alatt kellő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy mind a donor, mind a recipiens esetén tudjuk biztonságos műtéti megoldást kínálni.

Ez a beavatkozás nem csak vérrokonok esetén végezhető el. Szoros érzelmi kötődés esetén egyetemünk Etikai Bizottságának engedélye szükséges. A jogi háttérről személyesen, ill. az alábbi linken tájékozódhat.

AB0 vércsoport kompatibilitás

Jogszabályi háttér:

  1. évi CLIV. törvény az egészségügyről:
  2. Fejezet: Szerv- és szövetátültetés (202. és 203. §)
  • Szerv, szövet eltávolítása élő személy testéből (204. §, 205. §, 206. §, 207. §, 208. §, 209. § és 210. §)

287/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet a várólista alapján nyújtható ellátások részletes szabályairól

  • Transzplantációs várólistára való felkerülés (4. §)

Képek

Kettős artéria rendellenes lefutású vénával a kivétel során
Ugyanez a vese kivétel és perfúzió után
Ugyanez a vese átültetést követően
Back To Top